top of page

HOE EEN REIS NAAR CONGO HET LEVEN VAN TALLOZE VROUWEN VERANDERDE


Het is 2016 en Suzy maakt samen met Vera een rondreis door Congo. Op het Idjwi-eiland aan het Kivumeer ontmoetten ze Yves, een jongeman die al enkele jaren probeert om de vrouwen van twee gemeenschappen op het eiland samen te brengen. Zijn ultieme droom is om discriminatie op het eiland te beëindigen en de lokale vrouwen te voorzien in hun basisbehoeftes. Suzy en Vera zijn verkocht. Ze willen Yves bijstaan om zijn droom waar te maken.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Provincie Antwerpen voor het 4de-Pijlersteunpunt.


Suzy: "Na onze reis bleef de ontmoeting met Yves nazinderen, en zo ontstond al snel na thuiskomst Rugendo VZW, een Mols initiatief dat zich inzet voor een beter leven aan het Kivumeer. Voor de naam 'Rugendo' zochten we inspiratie bij een gorillafamilie. In het Virunga National Park bezochten we namelijk een berggorillafamilie genaamd Rugendo. Onze gids wist dat de gorillafamilie recent tweemaal haar groepsleider had verloren maar toch kwam de familie er telkens weer bovenop. Dat toont aan hoe veerkrachtig gorilla's zijn en hoe goed ze voor elkaar zorgen. We vonden dat de naam Rugendo daarom een mooie symbolische betekenis draagt.

Toevallig bleek later dat Rugendo in de lokale taal van Idjwi 'samen op weg' betekent. En dat is nu net wat de VZW wil bereiken, namelijk samen dingen doen. Het feit dat je met kleine dingen een enorm verschil kunt maken in iemands leven is ongelooflijk mooi," vertelt Suzy vol trots.

​De geiten van Idjwi


​ Suzy en Vera hebben sinds hun ontmoeting met Yves niet stilgezeten. Aan de hand van allerlei kleine projecten zetten ze de vrouwen aan het werk. Het doel is dat ze door middel van deze projecten op termijn in staat zijn om zelfstandig voor zichzelf en hun gezin te zorgen. ​ "In één van onze eerste projecten kochten we een geit voor elke vrouw. Niet om op te eten of te melken, maar om te fokken en een eigen veestapel op te bouwen. De vrouwen beschouwen de geit als een spaarpot. Als iemand bijvoorbeeld plotseling ziek wordt, verkopen ze de geit om een doktersbezoek te betalen of medicatie te kopen. Daarnaast hebben we hen voorzien van een ecologisch kookvuur. We kozen hiervoor omdat het praktischer is dan een traditioneel "driestenenvuur". Het is mogelijk om het vuur te verplaatsen en naar binnen te brengen als het regent. En het belangrijkste is dat het minder schadelijk is dan een houtskoolvuur." ​ "In de eerste plaats streven we ernaar te voorzien in hun basisbehoeften. Anderzijds willen we dat ze dromen en reiken we hen tools aan om een leven op te bouwen. We beschikken bijvoorbeeld over een microkredietsysteem waarmee ze 30 dollar kunnen lenen. Hiermee kunnen ze een handeltje opzetten, een zadenbank oprichten of cursussen volgen zoals manden vlechten." ​ ​

Hoe maak jij het verschil? ​​

"Wanneer de vrouwen vol trots vertellen over wat ze hebben bereikt, maakt me dat heel gelukkig. Het feit dat je voelt dat je voor die mensen een wereld van verschil maakt met heel kleine dingen, is ongelooflijk mooi. Ik hoop dat op een dag onze hulp niet meer nodig is. Het zou fantastisch zijn als de vrouwen daar onafhankelijk en zelfstandig kunnen leven. Dat ze tegen ons zeggen, 'ga maar ergens anders mensen helpen.'" ​ Als je het verschil dat Rugendo maakt op de voet wil volgen, is er de optie om maandelijks of eenmalig financieel te steunen. "Maar een like op Facebook of je inschrijven op de nieuwsbrief om onze projecten te volgen, telt ook al. Waardering voor wat je doet, is minstens even belangrijk als geld."

bottom of page